Campanie lansata de Carmen Savu:

Viciu sau placere?

tigara_copyTigarile sunt ca vitaminele, trebuie “luate” la intervale regulate. Sunt o investitie foarte buna, cu fiecare tigare esti mai aproape de moarte! Investesti bani in timpul vietii in tigari si spre sfarsit investesti in medicamente! Tigarile sunt super! Trebuie sa incepi si tu sa fumezi chiar acum!

La fiecare 6 secunde, undeva pe glob, cineva moare din cauza fumatului, asta inseamna 10 oameni intr-un minut si 600 intr-o ora. Fumatul omoara mai multe persoane anual decat SIDA sau tuberculoza, insa fumatorii nu par speriati de avertizarile sau imaginile de pe pachetele de tigari si nici pretul din ce in ce mai ridicat nu descurajeaza aparitia de noi fumatori. In Romania, fumatul este principala cauza de deces evitabila si suntem fruntasi in ceea ce priveste decesele si bolile cauzate de fumat in intreaga lume!

Tigarile contin peste 4000 de substante chimice dintre care 80 sunt recunoscute ca fiind cancerigene. Desi nicotina nu este cancerigena, ea este substanta care da dependenta si provoaca dorinta de a aprinde o tigare la intervale regulate. Fumatorii pot resimti dureri de cap si musculare, anxietate si depresii in momentul in care nicotina nu mai este prezenta in meniul zilnic. Chiar daca renunta la tigari, un fumator va resimti efectele nocive pana la 15 ani dupa ultima tigare.

tigara-aprinsa30% din cancere sunt declansate de fumat, iar in ceea ce priveste cancerul pulmonar, acesta apare in 90% din cazuri la fumatori. Cocktailul de substante nocive intra in sange si este purtat in tot corpul, astfel incat afecteaza toate organele. Inima este si ea afectata foarte grav deoarece tutunul face ca vasele de sange sa se inguste si sa devina rigide, creste nivelul colesterolului si riscul de infarct de pana la 4 ori.
Nici tigarile light sau mentolate si nici fumatul de pipa nu te scapa de efectele negative ale tutunului. Desi este adevarat ca riscurile cresc in functie de numarul de tigari fumate zilnic si de cat de tari sunt, specialistii spun ca tigarile light favorizeaza aparitia cancerului la nivelul cavitatii bucale, la esofag sau faringe. Si fumatul pasiv dauneaza intr-o masura foarte mare mai ales in cazul copiilor care au caile respiratorii foarte sensibile.

In cazul femeilor, desi studiile arata ca incep sa fumeze mai tarziu decat barbatii, ele si renunta mai greu la acest viciu. Se pare ca peste 50% dintre femeile care fumeaza nu reusesc sa renunte nici macar pe perioada sacinii. Substantele din fumul de tigare trec de placenta si pot afecta grav buna dezvoltare a fatului care, din cauza ingustarii vaselor din cordonul ombilical, nu mai primeste destule substante nutritive si oxigen. In cazul mamelor fumatoare creste riscul de avort spontan si de nastere prematura. Chiar si atunci cand nasterea are loc la termen, in cele mai multe dintre cazuri nou-nascutul nu atinge greutatea medie de 2500 grame. Fumatul afecteaza insa si fertilitatea, asa ca putem spune ca un copil sanatos nascut din parinti fumatori este un caz fericit.

Majoritatea fumatorilor refuza sa creada ca sunt dependeti si considera ca fumeaza de placere si pot renunta in orice moment. Chiar daca dependenta fizica de nicotina poate fi infranta in 48 de ore, fumatorii trebuie sa se lupte cu dependenta psihica pentru ca, in cele mai multe dintre cazuri, fumatorilor le lipsesc tigarile si pentru ca sunt asociate cu discutiile cu prietenii, consumul de cafea sau de alcool. Ca si in cazul drogurilor si al alcoolului, fumatorii pot recidiva oricand si tocmai de aceea se cere o schimbare radicala a stilului de viata in momentul in care un fumator decide ca a sosit momentul sa isi infranga dependetele.

In Romania masurile antifumat sunt relativ noi. S-a implementat acciza care a marit pretul tigarilor, s-au facut campanii care au avut nume celebre in prim-plan si s-au impus restrictii in ceea ce priveste fumatul in spatii publice. Din pacate, impactul acestora asupra fumatorilor este minim. Hai mai bine sa spunem “NU” si tigarilor, nu numai drogurilor, si, daca suntem fumatori, sa nu le mai intindem si celorlalti o tigare!